DA, SAČUVAĆU TE AKO ZAKAČIM KATANAC NA MOST LJUBAVI

most-ljubavi-naslovna

Puno je mostova u našoj divnoj Srbiji i okolini. Most na Drini Paše Sokolovića, zatim Beli most u Vranju povećen Ajši i Stojanu, i  naravno most ljubavi u Vrnjačkoj Banji, posvećen Nadi i Relji.

Vrnjačka Banja je sama po sebi protkana misterijama, tragičnim i srećnim pričama, kraljevskim tračevima, inetresantnim sudbinama. Svakako, sudbina mosta ljubavi, je jedno od bitnijih obeležja po kojima prepoznajemo ovo lepo mesto.

MOST SMRTI KOJI JE POSTAO MOST LJUBAVI

Nada i Relja su se zaljubili. Nada je bila skromna devojka iz Vrnjačke Banje, Relja ponosni oficir. Obećali su se jedno drugom. Svadbu će praviti kada se Relja vrati sa fronta iz Grčke. Borio se Relja sa Austo-Ugarima sve do oktobra 1915, kao što se borio i sa svojim emocijama prema ženi koju je upoznao na Krfu.

Nada je čekala pisma, planirala budućnost. Njena radost je izazivala ljubomoru kod mnogih devojaka. Želele su njenu sreću. Ubrzo su žalile njen život.

Nadi je stiglo pismo sa opširnim rečima izvinjenja jer se ljubav desila iznenada i tiho, i da je Reljino srce u rukama druge žene. Raskinuli su veridbu. Nada se nikada nije oporavila od tog razarajućeg udarca. Kopnila je i nakon nekog vremena je preminula zbog nesrećne ljubavi.

OD SUJEVERJA DO TRADICIJE

Mlade devojke iz Vrnjačke Banje, kako bi zaštitile svoje ljubavi, počele su da na katancima zapisuju svoja imena i imena svojih dragih. Katance bi kačile na ogradu mosta na kome su se Nada i Relja sastajali. Devojke su verovale, da će tako vezana ljubav, zauvek ostati nedodirljiva. Tradicija je trajala decenijama, da bi se u jednom periodu ugasila. Naša divna Desanka Maksimović, je sa pesmom Molitva za ljubav, ponovo podstakla mlade devojke, da ožive ovu tradiciju i na ovaj simboličan način sačuvaju svoja srca.

MOLITVA ZA LJUBAV

Brzo kao kratkovečne cveća liske
i ova ljubav staće da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, Bože, drugi ti se mole za sreću i mir,
a ja: sačuvaj u srcu mom, zarobi,
jučerašnjeg dana nestalni pram. Zaklopi dušu moju sad ko zlatnu
skrinju, načini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli sreću za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište.

Uživajte u svakom trenutku najjače sile. Ljubav je svakome data, ali je mnogi ne iskoriste. Dođite u apartman Doroti u Vrnjačkoj Banji i posvetite se stvaranju novih uspomena. U međuvremenu nas zapratite na instagram profilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 15 =