Архиве категорија: Zdravstveni Turizam

Zdravstveni turizam u Vrnjačkoj Banji.

Specijalna bolnice Merkur

merkur-specijalna-bolnica-vrnjacka-banja

U sklopu Vrnjačke Banje nalazi se sedam termomineralnih izvora. Od toga četiri se koriste u balneološkom lečenju, a to su : Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina. Ostali su Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Mineralna voda sa Tople vode i Vrnjačkog vrela se flašira, pa je tako u čitavoj Srbiji poznata i popularna „ Voda Vrnjci „.
Centralno mesto su ponudi lečenja u Vrnjačkoj Banji zauzima Specijalna bolnica „ Merkur “, koja u svom sadržaju poseduje najsavremeniju opremu za tretmane pacijenata. Bolnica raspolaže sa osam različitih kabineta, sedam odeljenja, apotekom, dežurnom službom, termomineralnim kupatilom, peloid centrom, wellness centrom, akva parkom, fitnes centrom i kliničko – biohemijskom laboratorijom sa RIA laboratorijom koja otkriva genetske predispozicije pojedinca za bavljenje sportom.  Наставите са читањем

Indikacije

Indikacije za lečenje

  •      Bolesti gastrointestinalnog trakta ( digestivnog trakta ) : akutna i hronična zapaljenje jednjaka, refluks želudačne kiseline u jednjak, akutna i hronična zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog creva, različiti poremećaji varenja ( npr. dispepsije ) i zapaljenske i funkcionalne bolesti tankog i debelog creva ( enteritisi, enterokolitisi, kolike, Кronova bolest, ulcerozni kolitis, iritabilni kolon, postradijacioni kolitis )
  •     Oboljenja hepatobilijarnog trakta i gušterače ( pankreasa ) : rekovalescencija posle akutnog infektivnog i toksičnog zapaljenja jetre, hronična zapaljenja jetre, početni stadijumi hipertrofične ciroze jetre, hronično nekalkulozno zapaljenje žučne kese i žučnih puteva, stanja posle hiruškog odstranjanja kalkulusa i hronično zapaljenje gušterače bez sklonosti ka čestim recidivima. Наставите са читањем

Lečenje lekovitom vodom

lecenje i tretmeni lekovitom iz vrnjacke banje

Voda sa mineralnih izvora se pri lečenju može koristiti:

  •      Pijenjem vode po savetu lekara
  •      Inhaliranjem tople mineralne vode
  •      Кupanjem u toploj mineralnoj vodi
  •      Primenom preko klizmi kod oboljenja debelog creva
  •      Vaginalnim orošavanjem i ispiranjem preko vaginalnih irigatora
  •      Ispiranjem očiju kod hroničnih oboljenja oka

Prirodni lekoviti faktori: Izvori mineralne vode

izvor mineralne i lekovoite vode u vrnjackoj banji

Na prostoru Vrnjačke Banje se nalazi sedam poznatih izvora mineralne vode. To su : Snežnik, Slatina, Topla Voda, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo.

  •     Izvor Topla Voda je smešten u centralnom delu banje. Ovo je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode, prema arheološkim istraživanjima korišćen je još u antičkom periodu. Iz turskog perioda je sačuvana samo legenda o tome da je gnevno stanovništvo zatrpalo izvore zbog revolta prema zulumu koji je nad njima vršen. Novo otkriće se vezuje za bolesnog konja prote Hadži Jeftimija Popovića, koji se u vodi izlečio. Naredbom kneza Miloša Obrenovića, 1835. godine je saksonski baron Herder izvršio prvu analizu vode iz izvora, što je i označilo početak u modernom razvoju banje. Osamdesetih godina devetnaestog veka banja je došla pod staranje države.  Zbog toga se 1883. podiže Кur – salon, a 1892. prvo zidano kupatilo. Кaptaža je izvršena 1924. godine, a nakon toga se gradi paviljon sa centralnim izvorom i Termomineralno kupatilo. Tridesetih godina prošlog veka započela su dubinska bušenja, čime je dobijena veća količina vode. Наставите са читањем

Spa & wellness

spa i wellness u vrnjackoj banji

U ponudi Vrnjačke Banje nalaze se razni vidovi relaksacije, poput onih prirodnih kao što su izletišta, parkovi i kafići. Tu su takođe wellness i bazeni, koji tokom cele godine posetiocima pružaju svoje usluge.
Specijalna bolnica „Merkur“ u okviru svoje ponude pruža razne vidove wellness i spa, koji posetiocima omogućavaju vrhunsko uživanje. Tu su smeššteni Wellnes pansion, Wellnes centar „Fons Romanus“, Aqva centar „ Waterfall “, Fitnes centar „Merkur Gym“ i Peloid centar „ limus Romanus “.
IWA Wellnes centar nudi razne usluge u kojima će posetioci uživati, kao što su sauna, tepidarijum, đakuzi, tursko kupatilo, razne masaže, kozmetičke i medicinske tretmane. Centar je smešten u banjskom naselju „ Raj “, na oko 5 minuta od centra.
„ Sunny Hill “ Spa Resort ae nalazi na oko 700 metara od centra Vrnjačke Banje, na mestu koje nosi naziv Sunčani breg. Pruža usluge za odmor i okupljanje, a opremljen je smeštajnim jedinicama. Terase objekta pružaju pogled na dolinu Morave i planinu Goč.
Hotel „ Aleksandar “ u svom okviru obuhvata „ Aleksandar Spa Centar “, koji pruža usluge za relaksaciju i odmor. Nudi mali turbo džet bazen tepidarijume, đakuzi kadu, rusku banju, infra – red saunu, razne masaže i tretmane tela. Centar u saradnji sa kozmetičkom kućom „ Afrodita “ pruža usluge „ beuty paketa “, koji prati individualne potrebe svakog gosta.
„Cvetni konaci“ su smešteni u blizini termomineralnog izvora Snežnik u samom banjskom parku. Raspolažu modernim wellness centrom, a takođe nude đakuzi, tepidarijum, parno kupatilo, saunu i drugo.
Vila „КasaBlanca“ pruža mogućnosti za poslovne susrete, kao i za opuštanje i ralaksaciju.  Gostima na raspolaganju je spa centar, sauna, hidromasažna kada, soba za masažu i intimni kutak. Vila nudi terapijske i relax masaže, idealne za posetioce.