Архиве категорија: Manifestacije

Vrnjačka Banja može da se pohvali mnogobrojnim manifestacijama i događajima koji je u njoj tokom godine održavaju. Zbog raznovrsne ponude ovu banju svake godine posećuje sve više posetilaca.

Značajne manifestacije

O okviru Vrnjačke Banje se nalazi Кulturni centar Vrnjačke Banje, u sklopu koga su bioskopsko – pozorišna dvorana i Zamak kulture. U njima su smešteni amfiteatar od 1 500 sedišta, kao i galerijski i muzejski prostor. Značaj ove ustanove je u organizaciji „ Vrnjačke kulturne svečanosti “, koje se održavaju tokom leta ukupno 100 dana. Svojom ponudom su svrstane među najznačajnije kulturne događaje u Republici Srbiji. Program svečanosti obuhvata razne grane kulture kao što je književnost, pozorište, film, televizija, muzika, likovna umetnost i drugo.

U Vrnjačkoj Banji se održavaju značajne manifestacije kao što su :

  •      Međunarodni festival klasične muzike
  •      Кnjiževno leto
  •      Festival likovnog stvaralaštva
  •      Pozorišni dani srpskog teatra
  •      Festival filmskog scenarija
  •      Letnje akademije ozbiljne muzike

U banji se organizuju i drugi brojni događaji koji traju tokom cele godine.

Vrnjački Karneval

vrnjacki-karneval

Ovo je događaj od vanrednog značaja za Vrnjačku Banju, i spada u red najposećenijih i najmasovnijih manifestacija u našoj zemlji. Кarneval prosečno posećuje preko 200 000 posetilaca. Održava se nedelju dana tokom jula meseca, i u sklopu manifestacije se organizuju mnogi prateći događaji. Tu je veliki broj maskembala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja i mnogo drugog.
U centru karnevalskih zbivanja je tradicionalna međunarodna karnevalska povorka, koja okuplja desetine karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva. Posetioci mogu da očekuju gostoprimstvo domaćina i veselu atmosferu zbog koje će se osećati kao da se ceo svet u tom trenutku sastao u Vrnjačkoj Banji. Кarneval je već bio nagrađivan i za svoj uspeh je dobio priznanje „ Turistički cvet “, i to za najbolju turističku manifestaciju.
Кarneval se razvijao tokom dugog niza godina, a danas je, pored toga što je član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), jedan od značajnijih karnevala koji se održavaju širom sveta.

Više informacija o Vrnjačkom Karnevalu pogledajte ovde.