Srednjevekovna utvrđenja

Srednjevekovna utvrđenja vrnjacka banja

  •      Maglič je fortifikacija smeštena u ibarskoj klisuri, na oko 20 kilometara južno od Кraljeva. Podizanje ovog grada se pripisuje srpskom kralju Urošu I, i to nakon što je zemlja doživela tešku najezdu Tatara. Za razliku od mnogobrojnih utvrđenja u našoj zemlji, Maglič je u vidljivoj meri očuvan, iako se skoro ništa nije učinilo na njegovoj restauraciji,
  •       Кoznik, poput mnogih drugih utvrđenja i ovo nosi naziv „ Jerinin Grad “, podsećajući pritom na žrtve koje je narod podneo pri njegovoj gradnji. Sagrađen je verovatno tokom vladavine kneza Lazara, a vezuje se za ime velikaša Radiča Postupovića, pod čijom upravom je bio. Utvrđenje se nalazi na na obodima Кopaonika, na oko 8 kilometara zapadno od Aleksandrovca.
  •        Brvenik je tvrđava čiji se ostaci nalaze na oko 8 km severno od Raške, kod istoimenog naselja. Nije poznato kada je podignut, a tokom srednjeg veka tvrđava je bila sedište Brveničke župe. Danas su vidljivi malobrojni ostaci brveničke fortifikacije.
  •        Lazarev grad je srednjevekovno utvrđenje smešteno u Кruševcu.  Podignuto je u vreme kneza Lazara, a ujedno je Кruševac bio prestonica ovog srpskog vladara. U sklopu tvrđave se nalazi i crkva Lazarica, jedna od najpoznatijih vremena „ Moravske Srbije “. Danas su na mestu tvrđave vidljivi temeljni ostaci glavnih gradskih objekata, delovi zidina, kanal i donžon kula. Glavna kula je i najočuvanija, sa karakterističnom rupom od granate.
Овај унос је објављен под Istorija од стране .