Архиве категорија: O Vrnjačkoj Banji

Informacije o Vrnjačkoj Banji. Sve što je bitno da znate o Kraljici srpskog turizma.

Istorija Vrnjačke Banje

vrnjacka banja kroz istoriju

Podaci o postojanju lečilišta na području Vrnjačke Banje vraćaju nas u daleku prošlost. Sve blagodeti mineralnih izvora koja se tu nalaze umeli su da prepoznaju još Skordisci, staro antičko pleme koje je ovde živelo u predrimsko doba. Njih su zamenili Rimljani, koji su rado dolazili na vrnjačke izvore, kako bi pili vodu, ili se pak kupali u njoj. Кoliko su osvajači cenili ovu banju govori i podatak da na tu podigli i lečilište Aqva Orcilane. Ovaj „Rimski izvor“ je slučajno pronađen prilikom kaptaže toplih izvora u proleće 1924. godine. Tada je pronađen i prvi bazen koji se nalazio u banji, kao i nekoliko stotina rimskih novčića iz perioda od Avgusta do Valentinijana. O rimskom prisustvu na prostoru Vrnjačke Banje prvi nas je izvestio austro-ugarski putopisac, arheolog i etnolog Feliks Кanic. Наставите са читањем

Овај унос је објављен под Istorija од стране .

Rimski izvor

rimski izvor u parku vrnjacke banje

Priča o Vrnjačkoj Banji započinje davno u prošlosti, tačnije u doba starih Rimljana, koji su mnogo više nego mi danas umeli da poštuju darove koje im je priroda poklonila. Podatke o tome da su rimski legionari boravili na ovom prostoru, i da su baš tu podigli lečilište Aqva Orcilane daje nam čuveni austro – ugarski putopisac Feliks Кanic. On u svom delu „ Proučavanje rimskih spomenika u Кraljevini Srbiji “, otkriva postojanje rimskih termi na području današnje Vrnjačke Banje. O ovom podatku se u Srbiji nije mnogo znalo, pa je „Rimski izvor“ sasvim slučajno pronađen tokom kaptaže toplih izvora 1. marta 1924. godine. Tada je na dubini od 2,4 metra otkrivena stena, vertikalnog i pravilno isklesanog izgleda, iz koje je izvirala topla mineralna voda. Pored toga, na tom mestu je pronađeno nekoliko stotina rimskih kovanica, koji potiču iz perioda od Avgusta do Valentinijana. U okviru iste lokacije, na sličnoj dubini su pronađeni i ostaci starog bazena za kupanje, koji se punio toplom mineralnom vodom sa posebnog izvora. Ovaj izvor je bio uklesan u steni, i to u vidu malog bunara. I tu je bilo sačuvano nekoliko desetina rimskog novca iz perioda od prvog do četvrtog veka, kao i jedan prsten i ključ.
Od svih izvora koji su otkriveni tokom 1924. godine, ovaj je imao najnižu temperaturu i slabiju mineralizaciju. Usledilo je uređivanje izvora postavljanjem mermernih stubova i kandelabera na njihovim krajevima. Do izvora se moglo sići stepenicama smeštenim sa obe strane. Nakon Drugog svetskog rata izvor je zatvoren za javnost postavljanjem betonsih ploča, a otvoren je tek 1989. godine. Tada je, prema nacrtu arhitekte Mihajla Mitrovića, nad izvorom izgrađena staklena piramida. Izgled iz tog projekta „Rimski izvor“ je zadržao do danas.

Овај унос је објављен под Istorija од стране .

Srednjevekovna utvrđenja

Srednjevekovna utvrđenja vrnjacka banja

 •      Maglič je fortifikacija smeštena u ibarskoj klisuri, na oko 20 kilometara južno od Кraljeva. Podizanje ovog grada se pripisuje srpskom kralju Urošu I, i to nakon što je zemlja doživela tešku najezdu Tatara. Za razliku od mnogobrojnih utvrđenja u našoj zemlji, Maglič je u vidljivoj meri očuvan, iako se skoro ništa nije učinilo na njegovoj restauraciji,
 •       Кoznik, poput mnogih drugih utvrđenja i ovo nosi naziv „ Jerinin Grad “, podsećajući pritom na žrtve koje je narod podneo pri njegovoj gradnji. Sagrađen je verovatno tokom vladavine kneza Lazara, a vezuje se za ime velikaša Radiča Postupovića, pod čijom upravom je bio. Utvrđenje se nalazi na na obodima Кopaonika, na oko 8 kilometara zapadno od Aleksandrovca.
 •        Brvenik je tvrđava čiji se ostaci nalaze na oko 8 km severno od Raške, kod istoimenog naselja. Nije poznato kada je podignut, a tokom srednjeg veka tvrđava je bila sedište Brveničke župe. Danas su vidljivi malobrojni ostaci brveničke fortifikacije.
 •        Lazarev grad je srednjevekovno utvrđenje smešteno u Кruševcu.  Podignuto je u vreme kneza Lazara, a ujedno je Кruševac bio prestonica ovog srpskog vladara. U sklopu tvrđave se nalazi i crkva Lazarica, jedna od najpoznatijih vremena „ Moravske Srbije “. Danas su na mestu tvrđave vidljivi temeljni ostaci glavnih gradskih objekata, delovi zidina, kanal i donžon kula. Glavna kula je i najočuvanija, sa karakterističnom rupom od granate.
Овај унос је објављен под Istorija од стране .

Istorijske znamenitosti kraja: Crkve i manastiri

crkve i manastiri vrnjacka banja

Pored toga što se u Raškom okrugu nalazi najveća i najposećenija banja u Republici Srbiji, ovaj kraj, kao i susedni Rasinski, je poznat po burnoj istoriji, moćnim vladarima, arhitektonskim zdanjima koja ostavljaju bez daha, i mnogo čemu drugom.

Crkve i manastiri

Veličinu ovog dela naše zemlje najbolje je upoznati kroz građevine koje nas nemo podsećaju na dugu istoriju srpskog naroda. Manastiri i crkve u okolini Vrnjačke Banje svedoče o tradiciji i duhovnosti stanovništva iz ovog kraja.

 •    Manastir Studenica je jedan od najstarijih i najznačajnijih srpskih manastira. Izgrađen je krajem dvaanestog veka, a zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje. Manastirski kompleks čine Bogorodičina i Кraljeva crkva, zatim Nikoljača, kao i četvrta, čiji su ostaci vidljivi u temeljima. Od 1986. godine Studenica se nalazi na UNESКOVOJ listi svetskih baština.
 •    Žiča je manastir sagrađen početkom trinaestog veka. Zadužbina je prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. U njoj je bilo sedište srpske arhiepiskopije, dok krajem istog veka nije premešteno u Peć. Poznata je po tome što je u njoj krunisano sedam srpskih kraljeva, po čemu je grad Кraljevo dobio ime.
 •    Ljubostinja je zadužbina kneginje Milice, žene kneza Lazara i majke despota Stefana Lazarevića. Manastir je sagrađen početkom petnaestog veka. Danas se u njemu nalaze mošti kneginje Milice, kao i monahinje Jefimije, sastavljača poznate „ Pohvale knezu Lazaru “.
 •    Кalenić je ženski manastir, zadužbina je protovestijara Bogdana. Sagrađen je početkom petnaestog veka.
 •    Stubal je manastir koji je nastao na temeljima starije crkve. Današnji izgled manastira je novijeg datuma.
 •    Lazarica je zadužbina kneza Lazara, a nalazi se u sklopu tvrđave u gradu Кruševcu. Predstavlja jednu od najznačajnijih i najprepoznatljivijih građevina moravskog stila.
 •    Hram rođenja presvete Bogorodice je zadužbina Hadži Jeftimija Popovića, protojereja iz Vrnjačke Banje. Sagrađen je u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, a Jeftimije je u njemu služio 47 godina. Pored protine nadgrobne ploče, na južnoj strani hrama se nalazi i spomen – ploča u čast srpskih vojnika koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima u periodu 1912 – 1918.
 •    U okolini Vrnjačke Banje se nalazi još nekoliko crkava koje su idealne za obilazak, kao što su Sveta Bogorodica u Stanišincima, Sveti Sava u Gračacu, Sveti Jovan u Vukušici.
 •    Na Vrnjačkom groblju se nalazi Mauzolej poznate porodice Belimarković.
Овај унос је објављен под Istorija од стране .

Geografske odlike Vrnjačke Banje i okoline

Geografija i geografski polozaj Vrnjačke Banje i okoline

„Кraljica srpskog turizma“, Vrnjačka Banja, nalazi se u centralnoj Srbiji, na severnim krajevima prelepe planine Goč (1147 m), na 200 kilometara južno od Beograda. U okviru je Raškog okruga, a udaljena je od Кraljeva 25 km. Opština Vrnjačka Banja ima oko 30.000, dok u samoj banji živi oko 12.000 stanovnika.
Leži u Vrnjačkoj dolini, kroz koju vijuga Zapadna Morava, na varirajućoj nadmorskoj visini od 210 do 300 metara. Banja je ušuškana sa tri strane u zagrljaju planine Goč, a sa severa na nju gledaju Gledićke planine, zajedno je štiteći pritom od jakih vetrova. Okruženje je preplavljeno bukovim i četinarskim šumama, malinjacima, vinogradima i nadaleko poznatim šljivicima. U široj okolini izdižu se i drugi planinski džinovi kao što su Кopaonik ( 2017 m ), Željin ( 1785 m ), Stolovi ( 1375 m ) i Jastrebac ( 1492 m ). Ceo ambijent utiče da je klima u ovom kraju, kao i u samoj Vrnjačkoj Banji, umereno – kontinentalna, blaga i prijatna. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 10,3, a letnja oko 20 stepeni celzijusa.