Most Ljubavi

most-ljubavi-u-vrnjackoj-banji

Ono što u mnogome Vrnjačku Banju čini prepoznatljivom jeste čuveni Most Ljubavi, mesto na kome je hiljade zaljubljenih parova zaključalo svoju ljubav. Most na kome je more katanaca gotovo da više ne može da izdrži svu ljubav koju toliko dugo čuva. Pa ipak svake godine sve više posetilaca želi da se njihova imena zauvek nađu zaključana i zapisana na ovom slavnom mostu.
Priča koja prati Most ljubavi je jedna legenda, a koja se toliko ukorenila u narodnoj tradiciji da je mnogi prepričavaju kao da se još juče desila.

U predvečerje Prvog svetskog rata, nekoliko godina pre, zavoleli su se učiteljica Nada i jedan oficir Relja. Zavoleli se se i obećali jedno drugom. Bila je to ljubav na kojoj su svi zavideli, i o kojoj su svi pričali. Ljubav njih dvoje ubrzo je prekinuo Prvi svetski rat, kada je Relja morao da ode. Odlazi na ratište u Grčku, odakle se više nije vratio. Ne zato što je poginuo, već zbog toga što je tamo upoznao lepu Grkinju u koju se zaljubio. Zbog toga je raskinuo veridbu sa Nadom. O njemu se nakon toga više ništa ne zna, ali Nadina sudbina nam je poznata. Nju je uhvatila velika tuga, i ona je svakim danom sve više u njoj propadala. Nakon nekoliko meseci teške patnje, Nada je umrla.

Devojke koje su bile potrešene Nadinom tragedijom, a u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance su ispisivale svoja i imena svojih dragana, a zatim su ih vezivale za ogradu mosta. Кljučeve od katanca su bacale u reku. Ovo mesto su izabrale zbog toga što je ovaj most bio omiljeno mesto gde su se Relja i Nada sastajali. Zbog burnih događaja koji su nakon toga pratili našu zemlju priča je zaboravljena, ali običaj vezivanja je ostao. Legendu je oživela ponovo Desanka Maksimović, kada je, čuvši priču od starih meštana, napisala svoju čuvenu i prelepu pesmu „Molitva za ljubav“. Time je legendu o Relji i Nadi zauvek spasila od zaborava. Svako ko želi ili ne želi da veruje u ovu priču, ima priliku da sa osobom koju voli i sam postane deo legende.