Istorijske znamenitosti kraja: Crkve i manastiri

crkve i manastiri vrnjacka banja

Pored toga što se u Raškom okrugu nalazi najveća i najposećenija banja u Republici Srbiji, ovaj kraj, kao i susedni Rasinski, je poznat po burnoj istoriji, moćnim vladarima, arhitektonskim zdanjima koja ostavljaju bez daha, i mnogo čemu drugom.

Crkve i manastiri

Veličinu ovog dela naše zemlje najbolje je upoznati kroz građevine koje nas nemo podsećaju na dugu istoriju srpskog naroda. Manastiri i crkve u okolini Vrnjačke Banje svedoče o tradiciji i duhovnosti stanovništva iz ovog kraja.

  •    Manastir Studenica je jedan od najstarijih i najznačajnijih srpskih manastira. Izgrađen je krajem dvaanestog veka, a zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje. Manastirski kompleks čine Bogorodičina i Кraljeva crkva, zatim Nikoljača, kao i četvrta, čiji su ostaci vidljivi u temeljima. Od 1986. godine Studenica se nalazi na UNESКOVOJ listi svetskih baština.
  •    Žiča je manastir sagrađen početkom trinaestog veka. Zadužbina je prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. U njoj je bilo sedište srpske arhiepiskopije, dok krajem istog veka nije premešteno u Peć. Poznata je po tome što je u njoj krunisano sedam srpskih kraljeva, po čemu je grad Кraljevo dobio ime.
  •    Ljubostinja je zadužbina kneginje Milice, žene kneza Lazara i majke despota Stefana Lazarevića. Manastir je sagrađen početkom petnaestog veka. Danas se u njemu nalaze mošti kneginje Milice, kao i monahinje Jefimije, sastavljača poznate „ Pohvale knezu Lazaru “.
  •    Кalenić je ženski manastir, zadužbina je protovestijara Bogdana. Sagrađen je početkom petnaestog veka.
  •    Stubal je manastir koji je nastao na temeljima starije crkve. Današnji izgled manastira je novijeg datuma.
  •    Lazarica je zadužbina kneza Lazara, a nalazi se u sklopu tvrđave u gradu Кruševcu. Predstavlja jednu od najznačajnijih i najprepoznatljivijih građevina moravskog stila.
  •    Hram rođenja presvete Bogorodice je zadužbina Hadži Jeftimija Popovića, protojereja iz Vrnjačke Banje. Sagrađen je u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, a Jeftimije je u njemu služio 47 godina. Pored protine nadgrobne ploče, na južnoj strani hrama se nalazi i spomen – ploča u čast srpskih vojnika koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima u periodu 1912 – 1918.
  •    U okolini Vrnjačke Banje se nalazi još nekoliko crkava koje su idealne za obilazak, kao što su Sveta Bogorodica u Stanišincima, Sveti Sava u Gračacu, Sveti Jovan u Vukušici.
  •    Na Vrnjačkom groblju se nalazi Mauzolej poznate porodice Belimarković.
Овај унос је објављен под Istorija од стране .