Planina Goč

planina-goc

Planina Goč se izdiže nad Vrnjačkom Banjom, a leži južno od Zapadne Morave. Pripada grupi severnokopaoničkih planina, a od Beograda je udaljen oko 200 kilometara. Najbliži mu je grad Кraljevo koji je udaljen svega 31 kilometar od Goča. Najviši vrh mu je Кrnja jela, visine 1 127 metara, a ceo masiv se pruža pravce, istok – zapad u dužini od 10 km.  Goč je bogat rečnim izvorima i potocima koji svoj put završavaju ulivanjem u Zapadnu Moravu.
Planina je u većoj meri pristupačna, a do nje vode dva glavna puta. To su put Кraljevo – Кamenica do vrha pod nazivom Dobre vode i Vrnjačka Banja – Stanišanac. Goč je prepoznatljiv po šumama koje zahvataju veliki deo njegove površine. To su bukove i jelove šume, a pored njih gočki bor, plemeniti lišćari i četinari. Ovakav prirodni ambijent naročito je povoljan za anemične osobe, kao i za jačanje metabolizma i nervni sistem.
Na Goču se nalazi i veliki broj poznatih vinograda, malinjaka i šljivika, kao i raznih lekovitih trava i šumskih plodova  od kojih se sačinjavaju mnogi proizvodi. Ovde se prave najzdraviji mlečni proizvodi, poput sira i kajmaka, a gostoprimstvo domaćina koji žive na Goču je već naširoko poznato. Svi posetioci ovde mogu da se opuste na veštačkom jezeru, koje je idealno mesto za izlet.
Na Goču se nalaze i ski staze, koje svake godine koristi sve više gostiju. Dužine staza su oko 500 metara, a pored njih se tu još nalaze i tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje.

Овај унос је објављен под Izletišta од стране .